+40 726 280 880
Ziua 1. BUCURESTI - TBILISI
Intalnire cu reprezentantul agentiei la ora 07:00 in aeroportul Otopeni pentru imbarcare la zborul spre Tbilisi, cu escala la Istanbul Romania (ATENTIE! Orarul de zbor este informativ si poate suporta modificari impuse de compania aeriana). Sosire in jurul orei 17:00 in Tbilisi. Cazare la hotel in Tbilisi.
Ziua 2. TBILISI
Mic dejun. Incepem turul pietonal in capitala Georgiei, admirand biserici ortodoxe vechi de 1500 de ani, o moschee, bai renumite de sulf, strazi inguste pietruite, cu balcoane multicolore sculptate in lemn si case din sec. XIX. Urcam cu telecabina la Fortareata Narikala construita in sec. IV, apoi extinsa de arabi in sec. VII si de Regele David in sec. XI. Totusi majoritatea fortificatiilor dateaza din sec. XVI si XVII si ofera o superba priveliste asupra orasului. Continuam cu Biserica Metekhi, unde gasim o icoana a celor 100.000 de martiri, ce reda tragedia din 1226, cand crestinii din Tbilisi au refuzat sa calce pe icoanele din biserica Sioni, aruncate pe un pod de invadatorii musulmani, acceptand sa fie decapitati pentru credinta lor. Urmeaza semnul distinctiv al orasului, futuristul Pod al Pacii, apoi Piata Libertatii si Bulevardul Rustaveli. Cazare in Tbilisi.
Ziua 3. TBILISI – MTSKHETA – GORI – UPLISTSIKHE – TBILISI ( cca. 210 km)
Mic dejun. Pornim spre vechea capitala a Georgiei - Mtskheta, mare oras fortificat, un important centru economic si politic al Regatului Iberiei Caucaziene si cele doua situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO: Catedrala Svetitskhoveli (sec. XI) si Manastirea Jvari (sec. VI). Continuam cu Gori, orasul natal al lui Joseph Stalin si vizitam casa in care acesta s-a nascut. Parasim acest oras cu aspect inca comunist si ne adancim in istoria antica a Georgiei, vizitand orasul antic Uplistsikhe. Acesta reprezinta una dintre cele mai vechi asezari urbane din Georgia care obisnuia sa gazduiasca vechile rulote care transportau marfuri din Asia in Europa, asa cum era pe ruta Marelui Drum al Matasii. Continuam ziua cu vizita unei crame a unui fermier local care produce vinuri BIO. Acestea sunt fabricate in cantitate limitata si exportate in tari straine. Degustare de vin cu gustare. Intoarcere in Tbilisi pentru cazare.
Ziua 4. TBILISI – KAZBEGI – TBILISI ( cca. 320 km)
Dupa micul dejun pornim pe Autostrada Militara spre granita cu Rusia, una dintre cele mai importante legaturi intre tarile din Caucaz. Pe traseul, vizitam complexul de fortificatii Ananuri, resedinta a ducilor din Aragvi, o dinastie feudala care a condus zona din sec. XIII. Castelul a fost scena a numeroase batalii, ramanand in uz pana la inceputul sec. XIX si fiind propus pentru includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO. Pe drum traversam Pasul Jvari (2396 m), unde vom face o oprire pentru fotografii panoramice. Folosind autoturisme adecvate (5 persoane in fiecare masina), urcam la cota 2170 m pentru a admira Biserica Gergeti construita in sec. XIV, avand hramul Sfintei Treimi, un adevarat simbol pentru Georgia, unde ne va coplesi privelistea catre Muntele Kazbegi, cu peste 5000 m altitudine si un abrupt impresionant de peste 2300 m. In perioadele de pericol, au fost aduse aici pentru pastrare relicve pretioase din Mtskheta, iar in perioada sovietica, desi toate slujbele religioase erau interzise, biserica a ramas o destinatie turistica populara. Ne intoarcem in Tbilisi pentru cazare.
Ziua 5. TBILISI – SADAKHLO BORDER – HAGHARTSIN – GOSHAVANK – DILIJAN ( cca. 250 km)
Mic dejun. Dimineata pornim spre granita Sadakhlo. Prima vizita o vom avea la Manastirea Haghartsin. Continuam catre regiunea Tavush. Ajungem in orasul Dilijan, una dintre cele mai populare statiuni din Armenia. Aceasta este denumita adesea ca Mica Elvetia a Armeniei. Vizitam Manastirea Goshavank, un complex medieval, numit dupa Mkhitar Gosh, un celebru scriitor armean. Facem un scurt tur al orasului. Ajungem in centru vechi al orasului, mai exact pe Sharambeyan Street. Strada este plina cu ateliere de artizanat unde puteti explora secretele mestesugurilor. Cazare in Dilijan.
Ziua 6. DILIJAN – SEVAN – GARNI – GEGHARD – YEREVAN ( cca. 160 km)
Mic dejun. Ne indreptam spre prima vizita a zilei, Lacul Sevan. Sevan este unul dintre cele mai mari lacuri din lume. Acesta se remarca prin apa sa dulce si uimitor de albastra. Ne bucuram pentru putin timp de peisajul uluitor al frumosului lac. Vizitam Manastirea Sevanavank situata in Pensinsula Sevan. Aici o sa gasim 2 manastiri: una dintre ele este distrusa, iar cealalta este intacta. Au fost construite in Evul Mediu, in jurul secolului al X-lea. Continuam cu Garni. Acest temple pagan este singurul care a fost pastrat din vremurile pagane din Armenia. Era dedicate zeului Mihr, care era zeul curateniei. In 1679 a fost distrus de un cutremur. In 1975, acesta a fost restaurat. Vom avea o experienta inedita cu jeep-uri sovietice pana la Defileul Garni unde vom vedea Simfonia Pietrelor. Apoi vom continua cu Manastirea Geghard. Numele acesteia vine din legendara lance care a fost folosita pentru a strapunge trupul lui Hristos. Continuam traseul pana la Yerevan unde ne vom caza.
Ziua 7. YEREVAN CITY TOUR – EJMIATSIN – ZVARTNOC – YEREVAN ( cca. 139 km)
Mic dejun. Incepem vizitele cu Muzeul Manuscriselor din Armenia, denumit Matenadaran. Aici sunt pastrate toate manuscrisele armene antice. Continuam cu un loc unde ne vom familiariza cu cele mai importante evenimente ale istoriei armeane, muzeul Erebuni. Apoi vom continua cu monumentele Ejmiatsin si Zvartnots. Aceste situri sunt incluse in Patrimonul UNESCO. Catedrala Ejmiatsin, fondata in 303, este resedinta oficiala a catolicilor din Armenia. Templul Zvartnots, care a fost construit in secolul al VII-lea de Nerses Builder Catholicos. Ne intoarcem in Yerevan pentru cazare.
Ziua 8. YEREVAN – SANAHIN – HAGHPAT – SADAKHLO BORDER – TBILISI ( cca. 300 km)
Mic dejun. Astazi vom vizita doua dintre monumentele unice ale Armeniei: Manastirile Sanahin si Haghpat, regasite in Patrimoniul UNESCO. Numele “Sanahin” in limba armeana inseamna “acesta este mai vechi decat celalalt”, ceea ce inseamna ca aceasta manastire este mai veche decat Haghpat. Acestea sunt foarte apropiate ca si distanta. Ambele sunt localizate pe un platou denivelat, despartit de o crapatura adanca formata de un mic rau, care se varsa in raul Debed. Manastirea Haghpat a fost unul dintre cele mai mari centre religioase, culturale si educationale din Armenia medievala. Continuam calatoria spre Georgia. Cazare in Tbilisi.
Ziua 9. TBILISI – BUCURESTI
Dimineata devreme devreme, transfer spre aerorport pentru zborul spre Bucuresti Romania (ATENTIE! Orarul de zbor este informativ si poate suporta modificari impuse de compania aeriana).